Чесън

Чесън

Чесън за какво помага - ползи, странични ефектиЧесънът (Allium sativum) се използва в цял свят от хиляди години. Записите показват, че чесънът се е използвал, когато са били построени пирамидите в Гиза, преди около 5000 години. Още в древни времена древногръцкият лекар Хипократ (около 460-370 г. пр. Н. Е.), Известен днес като „бащата на западната медицина“, е предписвал чесън за лечение на широк спектър от състояния и заболявания. Хипократ насърчава използването на чесън за лечение на дихателни проблеми, паразити, лошо храносмилане и умора.

Чесън може да се консумира пресен, на прах, както и като екстракт (капсули, дражета и таблетки), масло или тинктура


Какво съдържа чесънът


Ползите за здравето от Чесъна са всеизвестни. Те се дължат на сярните съединения, образувани при нарязване, счупване или дъвчене на скилидка чесън. Може би най-известото от тези сярни съединенеия е алицин. Богат на витамини (A, B, C, E), антиоксиданти, сярни съединения, калций, калий, цинк, селен, алицин (супер мощен природен антибиотик), чесънът е растение, което фигурира на първо място в списъка на семейството на суперхраните.

 

Други съединения, които играят важна роля за ползите от чесъна, включват диалил дисулфид и s-алил цистеин. Сярните съединения от чесъна влизат в тялото от храносмилателния тракт и пътуват по цялото тяло, където оказва своите мощни биологични ефекти.[ PMID: 32010338]

 

Чесънът има висока хранителна стойност и ниско съдържание на калории. Той е силно хранителен, съдържа няколко основни хранителни вещества и нискокалоричен. Една скилидка суров чесън съдържа манган, витамин С, селен и малки количества фибри, калций, мед, фосфор, желязо, витамин В1, витамин В6 и калий.

 


За какво помага чесъна - Доказани лечебни ползи

 

Чесънът е най-популярен в  борбата с определени вируси и инфекци. Той има антимикробни, антисептични, противовъзпалителни, антибактериални, антибиотични, противогъбични и антивирусни свойства. Това го прави суперхрана, способна да преследва и елиминира голям брой патогенни бактерии, когато успеят да проникнат в тялото ни.

 

Следователно чесънът е основен съюзник в борбата с много инфекциозни заболявания като: настинки, ангина, възпалено гърло ... но също така и акне или брадавици (благодарение на пречистващите си свойства), псориазис (благодарение на сярните съединения, които успокояват възпалението на кожата), или хранително отравяне (особено салмонелоза).

 

Повишава имунитета:

Това е може би най-познатото действие на чесъна. Именно заради него, той е толкова популярен и използван. Повишаването на имунитета, може да бъде толкова просто, добавете чесън във Вашата диета? Смята се, че това се дължи на антимикробните и антибиотичните свойства на чесъна, които спират растежа на нежеланите организми. Действа като естествен антибиотик. Чесънът има значителни антибактериални свойства, които помагат да се предпазите от определени инфекции. Това е особено важно за щамове, устойчиви на антибиотици. Чесън укрепва имунната система чрез стимулиране на имунните клетки, като макрофаги, лимфоцити.

 


Действа като противовъзпалително средство :

Изследванията показват, че  чесновото масло действа като противовъзпалително средство. Ако имате възпалени стави или мускули, разтрийте ги с масло от чесън

 


Чесън за подпомагане на храносмилането

В случай на хронични храносмилателни разстройства или проблеми с храносмилането, не се колебайте да слагате чесън в менюто по-често. Всъщност чесънът съдържа фенолни киселини, за които е известно, че прочистват и пречистват храносмилателната система отвътре. Но това не е всичко: чесънът е богат и на инулин, пребиотик, който ни помага да се борим с храносмилателния дискомфорт и възстановява чревната флора.

 


Подобрява сърдечно-съдовото здраве :

Изследванията показват, че Чесъна може да има  положително въздействие  върху артериите и кръвното Ви налягане. Изследователите вярват, че червените кръвни клетки превръщат сярата в чесъна в сероводороден газ, който разширява кръвоносните ни съдове, което улеснява регулирането на кръвното налягане. Алицин, съединение, открито в чесъна, спира окисляването на LDL (лош холестерол). Това намалява  нивата на холестерола и подобрява здравето на сърцето. Редовната консумация на чесън намалява честотата на образуването на кръвни съсиреци и по този начин помага за предотвратяване на тромбоемболия. Чесънът също понижава кръвното налягане, така че е полезен за пациенти с хипертония. 

 


Дава ви по-добра коса и кожа :

Антиоксидантите и антибактериалните свойства на чесъна могат да изчистят кожата ви, като убият бактериите, причиняващи акне. Едно проучване показва, че  триенето на суров чесън  върху пъпките може да ги изчисти. Имайте предвид обаче, че това може да причини усещане за парене на кожата ви. Консултирайте се първо с вашия дерматолог, преди да поставите акне върху кожата си, ако използвате и други продукти.

 


Защитава вашата храна :

Същите тези  антибактериални свойства  в пресния чесън могат да убият бактериите, които водят до хранително отравяне, включително салмонела и E.coli. Не използвайте чесън като заместител на правилната хигиена на храната и боравенето с храната. 

 


При гъбички на краката:  

Чесънът също се бори с  гъбичките . Ако имате атлетично стъпало, накиснете краката си с вода от чесън или разтрийте суров чесън на краката си, за да атакувате гъбичките, причиняващи сърбеж.

 

Ползите от чесъна за прочистване на акне


Може да не е основната съставка сред продуктите против акне, които използвате, но имайте предвид, че чесънът е чудесно природно средство за изчистване на неприятните кожни следи. Антиоксидантите, които се съдържат, убиват бактериите; Така че втрийте парче скилидка чесън върху пъпките си за акне за ефективно локално лечение.

 

Облекчава псориазис


Тъй като чесънът има доказани противовъзпалителни свойства, той може да бъде полезен за облекчаване на дискомфорта при обостряне на псориазис. Опитайте да масажирате с чесново масло върху засегнатите области, за да омекотите кожата си и да се отървете от сърбежа.

 

Стомашно-чревни нарушения: колики, газове и диария, инфекции от паразити.


Чесънът е признат, като противораков агент:

Съдържа много сярни съединения, които според някои изследвания му придават противоракови свойства, като предотвратяват размножаването на раковите клетки в тялото . По този начин редовната консумация на чесън би предотвратила появата на рак на гърлото, дебелото черво, гърдата, простатата, яйчниците или стомаха.

Now Foods Garlic Oil 1500 mg

Какво е Now Foods Garlic Oil 1500 mgNow Foods Garlic Oil 1500 mg е хранителна добавка, която..

20.00 лв. 17.60 лв.