Червена боровинка

Червена боровинка

Червена боровинка – Cranberry


Червена боровинка cranberryПрофилът на биоактивните съставки на червена боровинка се различава от този на други горски плодове защото е богат на проантоцианидини от тип А, за разлика от BAC-типа PAC, присъстващ в повечето други плодове. Основните ползи от червена боровинка са се фокусирали основно върху здравето на пикочните пътища и сърдечно-съдовата система, като известно внимание е насочено и към оралното здраве и стомашно-чревния епител. Доказателствата, които предполагат, че червените боровинки могат да намалят рецидивите на инфекции на пикочните пътища, са важни, тъй като хранителният подход към това състояние би могъл да намали употребата на антибиотично лечение и последващото развитие на резистентност към тези лекарства. 

 

Видове Червена боровинка

 

Има два основни вида червена боровинка: американската червена боровинка ( Vaccinium macrocarpon ) и европейската червена боровинка ( Vaccinium oxycoccos ). Европейският плод на червена боровинка е по-малък (0,6–1,2 см) и само наполовина по-голям от американския плод. American Cranberry, която често се култивира, е член на семейство Ericaceae, вечнозелени растения, пълзящи храсти, родни на хладните, умерени, кисели почви и торфени влажни зони на Североизточна САЩ и Южна Канада. Латвия, Беларус, Азербайджан и Украйна са други страни, които произвеждат червена боровинка в Европа, а Турция едва сега започва отглеждането на боровинки. Съединените щати и Канада заедно представляват повече от 90% от световната продукция  на червена боровинка. 

 

За какво се използва най-често Червена боровинка, като Превантивен или лечебен ефект при цистит. Подпомага борбата срещу бактерии и микроби, отговорни за инфекции на пикочните пътища (например Escherichia coli ). Подпомага почистването и пречистването на бъбречната система. Укрепва имунната система.

 

Какво съдържа Червена боровинка

Червените боровинки съдържат различни видове биоактивни компоненти. Учените изучават полезното въздействие на червенаборовинка върху здравето на пикочните пътища от 20-ти век. През 21-ви век защитата, осигурена от фитохимикалите от червена боровинка срещу ракови и съдови заболявания, привлече повече внимание от изследователите. Антоцианините, процианидините и флавонолите в червените боровинки са документирани, че имат потенциални ефекти върху превенцията на рака. Кардиометаболичните ефекти на червените боровинки са изследвани в няколко клинични проучвания. Установено е, че червените боровинки влияят положително на атеросклеротичните профили на холестерола и че те намаляват няколко кардиометаболични рискови фактора. В наши дни нарастващите доказателства предполагат други важни роли на червените боровинки за поддържане на храносмилателното здраве. Доказано е, че сокът от червена боровинка инхибират колонизацията на H. pylori в стомаха и предпазват от чревни възпаления. [1]

 

Антоцианини

 

Когато човек мисли за червени боровинки, на ум му идва червеният цвят. Това се дължи на наличието на антоцианини, които са подробно проучени за ползи за здравето. В класа на антоцианина има шест агликони и броят на потенциалните изомери е изключително голям поради различни позиции на свързване на захарта и големия брой различни моно- и дизахариди (гликозиди) и по-рядко срещаните, но възможни фенолни киселини и ацилни групи, които могат да бъдат прикрепени. Съобщава се, че съдържанието на антоцианин достига 91,5 mg / 100 g узрели плодове при реколтата в зависимост от сорта.

 

 

Флавоноиди

 

Общото количество флавоноиди в черната боровинка варира от 200 до 400 mg / kg . Черната боровинка е най-добрият източник на флавоноиди сред 30-те проучени растителни храни, съдържащи флавоноиди, а съдържанието на флавоноиди в червената боровинка е почти два пъти по-високо от 12 други често консумирани плодови сокове, включително нар и грозде. Кверцетинът е най-разпространеният флавоноиди в червената боровинка и той варира от 11 до 25 mg / 100 g, главно като 3- о- галактозид . Червената боровинка е и най-добрият източник на кверцетин. Мирицитинът е вторият най-разпространен флавоноиди, следван от каемпферол (. Тези съединения са с жълт цвят и в червената боровинка има 20 различни флавонолови гликозиди.

 

Катехини

 

Общият брой на катехини в сурова червена боровинка е средно 17 mg / 100 g, като епикатехинът е най-обилен. Плодовете имат най-високо съдържание на катехин сред плодовете. Червените боровинки имат най-високите нива на мономери (катехин + епикатехин) сред горски плодове, а нивата на мономери в червените боровинки са два пъти по-високи от тези в боровинките. Сокът от червена боровинка съдържа 6 mg / l катехини. В един литър сок от червена боровинка има мономери катехин и епикатехин като 100 г тъмен шоколад.

 

Проантоцианидини

 

Тези съединения са най-големият клас потенциални биоактивни вещества в червените боровинки. PACs обикновено се наричат кондензирани танини или поли флаван-3-оли и са отговорни за горчивия стипчив вкус на червени боровинки поради свързването на белтъците на слюнката. Червените боровинки имат най-много димери, тримери, 4–6мер и 7–10мер, в сравнение с всички други изследвани плодове. Най-уникалният аспект на чернодробните полифеноли е появата на A-тип връзки (C2 → O → C7) между епикатехиновите единици. Тези връзки се срещат другаде само във фъстъците, боровинките и сливите . Средната концентрация на PACs е 419 mg / 100 g (0,4%) тегловно в червени боровинки и 231 mg / l в сок от червена боровинка. Тези съединения проявяват мощна антиадхезионна биоактивност и присъстват в много по-високи концентрации в червени боровинки, отколкото в други храни.

 

 

Ползите от червените боровинки

 


Инфекции на пикочните пътища

Пиенето на сок от червена боровинка или приемането на таблетки от червена боровинка би било особено ефективно при жени за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища.  Червените боровинки (Vaccinium macrocarpon) отдавна са в центъра на интерес за тяхното благоприятно въздействие при предотвратяване на инфекции на пикочните пътища. Сред съединенията от червена боровинка бяха изолирани група проантоцианидини (PACs) с A-тип връзки, които проявяват бактериална антиадхезионна активност срещу уропатогенни щамове Escherichia coli. Тези PAC инхибират синтеза на P-fimbriae и индуцират бактериална деформация. Тази активност беше демонстрирана както на чувствителни към антибиотици, така и на резистентни бактерии.

 

Червената боровинка има защитни свойства срещу инфекции, особено тези на пикочната система при жените, тъй като съдържа определен вид флавоноид, предотвратяващ залепването на бактериите по стените на пикочния канал. Инфекциите на пикочните пътища са сред най-често срещаните бактериални инфекции. Те периодично засягат 25% от жените. Бактерията E. coli, която причинява от 80 до 90% от тези инфекции, става все по-устойчива на антибиотици. Последните изследвания показват, че антибактериалните съединения на червената боровинка действат върху 80% от бактериите, устойчиви на антибиотици.

 

За борба с инфекциите

 

Редовната консумация на червени боровинки може да намали риска от повтарящи се инфекции с 40% и по този начин да намали нуждата от антибиотици.

Всъщност червените боровинки съдържат уникален вид естествено вещество, наречено проантоцианид, което подобно на антибиотик предотвратява залепването на бактериите, отговорни за инфекциите, по стените на уретрата, червата или венците. Скорошно проучване показва, че антиадхезионният ефект на чаша сок от червена боровинка се усеща два часа след консумацията и може да продължи до десет часа. По този начин лошите бактерии не могат да растат и да причинят инфекция. Ябълковият сок, гроздовият сок, зеленият чай и шоколадът, които съдържат друг вид проантоцианид, имат слабо или никакво противоадхезивно действие.

 

Стомашно-чревни нарушения 

Проучванията показват, че редовната консумация на сок от червена боровинка може да предотврати инфекциите с Helicobacter pylori в стомаха. Тази бактерия е причина за няколко стомашни проблеми, включително хроничен гастрит и язви на стомаха и дванадесетопръстника. Добавянето на сок от червена боровинка към конвенционалната терапия да изкорени по-ефективно бактериите.

 

Бактерията H. pylori е отговорна за 80 до 90% язви на стомаха и червата. Две трети от населението на света са заразени с тази бактерия, повечето от тях в ранна детска възраст. Според някои изследвания сокът от червена боровинка не позволява на тази бактерия да расте в организма и намалява процента на инфекция с 9% .

 


За здрави зъби

Консумацията на червена боровинка и неговите различни съединения намаляват образуването на зъбна плака, на кариес и парадонтоза. Различни съединения, изолирани от червени боровинки, могат да бъдат използвани като добавки за подобряване на здравето на устната кухина. Показано е, че флавонолите и проантоцианидините, екстрахирани от червени боровинки, инхибират производството на киселина от бактерии, участващи в развитието на зъбния кариес ( Streptococcus mutan ) и намаляват образуването на зъбен биофилм, който причинява зъбна плака.

 

Кариесът на зъбите е най-често срещаното инфекциозно заболяване в световен мащаб. Засяга 90% от населението. Лабораторните изследвания съобщават, че екстрактите от сок от червена боровинка предотвратяват адхезията и растежа на бактериите, които причиняват зъбна плака. В допълнение, клиничните проучвания съобщават, че промиването на устата с червена боровинка намалява присъствието на бактерии в слюнката.

 

Чрез инхибиране на адхезията и растежа на бактериите, намаляване на разрушаването на тъканта на венците и намаляване на възпалението, съединенията на малкото червено зрънце също са полезни за лечение на пародонтит, заболяване на венците, което засяга в различна степен почти 75% от населението.

 


Сърдечно-съдови заболявания

 

Няколко проучвания показват, че консумацията на флавоноиди в храни и напитки може да намали риска от атеросклероза , което води до появата на сърдечно-съдови заболявания. Изследвания ин витро показват, че флавоноидите червена боровинка екстракти се предотврати окисляването на LDL ( лошия холестерол ), както и агрегирането на тромбоцитите, маркери, свързани с кардиоваскуларно заболяване  . Освен това консумацията на сок от червена боровинка би увеличила HDL ( добрия холестерол ).

 


Защита на невроните и болестта на Алцхаймер

 

Червените боровинки са свързани със защитни ефекти върху невроните (нервните клетки). Проучванията показват, че консумацията на няколко горски плодове може да потисне или обърне загубата на комуникация между мозъчните клетки . Освен това би предотвратило някои увреждания, свързани с възрастта, които могат да засегнат различни двигателни и когнитивни аспекти.

 

Антиоксидантна защита

 

Всъщност всеки ден клетките на нашето тяло използват няколко милиарда молекули кислород, за да изгарят храната и да правят енергия. Малка част от този кислород обаче избягва горенето и чрез окисляване създава свободни радикали. Когато тези реактивни молекули не се неутрализират или се елиминират чрез естествени антиоксидантни механизми, те се натрупват в организма и разграждат клетъчната мембрана, протеини и ДНК, подобно на ръждата върху автомобилите. След това клетките претърпяват оксидативен стрес, който е в началото на процеса на стареене на човешкото тяло, сърдечно-съдови заболявания, рак и други здравословни разстройства. Оттук и значението на запасяването с антиоксиданти за борба със свободните радикали!

 

Използвани източници:

[1] ncbi.nlm.nih.gov

Now Foods Cranberry Concentrate

Какво е Now Foods Cranberry ConcentrateПриемането на Now Foods Cranberry Concentrate е много..

48.00 лв. 42.20 лв.

Червена Боровинка 340 мг Биохерба

Какво е Червена Боровинка 340 мг БиохербаПриемането на Червена Боровинка 340 мг Биохерба е м..

16.00 лв.