Кошницата ви е празна!
Джинджифилът е известен в много страни по света с кулинарната си стойност, но и с терапевтичните си ползи от повече от 5000 години. Може да се използва за борба с инфекции, умора, мускулни болки и преди всичко с храносмилателни проблеми (повръщане, диария ...). Ginger има и афродизиачни, антиоксидантни и антибактериални свойства.
Джинджифилът се отглежда в слънчеви и тропически райони, главно в Азия (Индия, Китай, Непал). Открити са писмени сведения за употребата му отпреди повече от 3500 години, но изглежда, че качествата му са известни от повече от 5000 години. Често се използва като подправка за подобряване на ястията. В Малайзия и Индия, откъдето произлиза джинджифилът, това е много добре познато лечебно растение, особено в индийската аюрведична медицина, което е много старо. Днес той се използва по целия свят за лечение на заболявания на червата, грипоподобни състояния.
Растението Джинджифил се състои от две части: подземната част, наречена коренище (корен), е възлеста и разклонена, а надземната част е съставена от листа и стъбло с височина около метър. Коренището, чиято пулпа е жълта отвътре, служи като резерв за растението и осигурява неговото оцеляване. Листата са редуващи се, ланцетни и ароматни, а цветята са жълти с червена устна. Плодовете съдържат малко черни семена. Следователно джинджифил се размножава по-скоро чрез разделяне на коренището му. Нуждае се от влажно, топло и слънчево време, за да расте, поради което често се среща в тропическите страни.
Коренището е частта, използвана в билколечението като чай. Активни субстанции са в Джинджифиловото коренище, което съдържа олеорезин, съставен от шогаол и гингерол, които имат противовъзпалителни и антиеметични ефекти (ограничаване на гаденето и повръщането) и ускоряват чревния транзит. Присъстват етерично масло, нишесте, много витамини (В1, В2, В3, С) и минерали (манган, фосфор, магнезий, калций, натрий, желязо), които имат ефект на енергизиране на тялото.
Био Джинджифил на Прах за имунната системаДжинджифил е една от най-добре познатите билки в свето..
10.49 лв. Без данък 10.49 лв.
Консумация на суров джинджифил (дъвчене) се препоръчва и като превенция срещу грип и вируси. През последните месеци джинджифила нашумя много след като Руски д-р Олег Торсунов съобщи за превенция при Covid-19.
Профилактика на някои видове рак (дебело черво, черва, яйчници), сърдечно-съдови заболявания, болест на Алцхаймер и защита на клетките на тялото срещу стареене. Основното му активно съединение е гингерол, който има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.
Джинджифилът е потвърдил своите антибактериални ефекти върху различни видове бактерии: Helicobacter pylori, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Campylobacter jejuni, Salmonella tiphi, Streptococcus mutans в частност. Тези бактерии често са отговорни за инфекциите при хората, които понякога могат да бъдат тежки.
Консумацията или прилагането на джинджифил понякога изисква медицински съвет. В случай на кожна реакция или прием на лекарства, от съществено значение е да се гарантира, че няма противопоказания. Като цяло можете да консумирате между 0,5 и 1,5 g на ден, за да получите задоволителни резултати. При пациенти с гастрит, язва на стомаха и дуоденума, както и гастроезофагеален рефлукс прекомерната консумация на джинджифил може да доведе до киселини и силни болки в стомаха. Хора, които приемат лекарства за разреждане на кръвта не бива да включват в менюто си джинджифил под никаква форма заради риск от кървене. Не се препоръчва и при пациенти с камъни в жлъчния мехур.