КЛА (CLA) за Отслабване
КЛА – Конюгирана линолова киселина
Конюгирана линолова киселина (CLA) е производно на линолова киселина, която се намира главно в млечни продукти и говеждо месо. КЛА съществува в различни изомерни форми, включително c9t11-CLA и t10c12-CLA. Има 28 различни форми на CLA, мастни киселини, открити в някои храни. Това е транс мазнина, но много по-различна от индустриални произведените транс-мазнини. Предлага се като хранителни добавки под формата на триацилглицерол или като свободни мастни киселини. Conjugated Linoleic Acid спада към омега-6 мастни киселини.
Изследования доказват че CLA подобрява загуба на тегло чрез насърчаване процесите на апоптоза в мастните клетки. Още един начин по който действа Линолова Киселина е чрез подтискане на активността на ензима липаза липопротеин (LPL). Този ензим пренася мазнините от кръвта в мастните клетки. В резултат на намалената активност на ензима, транспорта на мазнини в мастните клетки е блокиран. Едновременно с това CLA стимулира разграждането на телесни мазнини (липолиза). Ако съчетаете КЛА с хранителен режим и физическа активност,ефекта от прием на CLA Линолова Киселина е поразителен. Conjugated Linoleic Acid също има и противовъзпалително свойство.
CLA действие
Как действа Конюгирана линолова киселина
Биологичната активност на CLA за първи път е открита през 1987 година от екип от изследователи, които показват, че тя може да помогне в борбата с рак при мишки. По-късно други изследователи откриха, че тя може да намали нивата на телесните мазнини. Това вече е проучено доста добре и за CLA е доказано, че има няколко различни механизма на действие против затлъстяване.
- Чрез намаляване на ензимите които са отговорни за увеличаване на размера на мастните клетки ,намалява телесните мазнини особено в коремната област и паласките;
- Засилва метаболизма и по този начин намалява чувството за глад;
- Подобрява профила на липидите в кръвния серум, намалява високите нива на глюкоза в кръвта, намалява инсулиновата чуствителност и понижава нивата на лошия холестерол;
- Стимулира имунитета;
- Намалява развитието на атеросклероза и подобрява дейността на сърдечно-съдовата система;
- Намалява риска от някои видове ра;
- Запазва мускулната маса по време на диети което е особено ценно за практикуващите фитнес,премахва мазнини и предотвратява повторното им натрупване;
- Намалява алергични реакции, предизвикани от храни.
CLA Линолова Киселина прием и дозировка
CLA Линолова Киселина странични ефекти
Проведени изследвания показват, че прекомерно големи дози допълнителен прием на CLA характерни за хора, които са на диети за отслабване, може да доведе до увеличаване на натрупването на мазнини в черния дроб, който е трамплин към метаболитен синдром и диабет.
Ако искате да предпазите черния дроб [прочети повече], спазвайте препоръчаната дозировка на линолова киселина. Има сведения, че въпреки свойството на КЛА да помага и то много ефективно за намаляване на телесните мазнини, високи дози извън препоръчителната дневна доза, може да доведат до възпаление и да предизвика дори инсулинова резистентност и по-ниски HDL ("добрия") холестерол!