Инулин
В тази категория ще намерите най-добрите добавки Инулин. Подбрали сме продукти с inulin, които са от доказани в световен мащаб марки, както и с най-високи отзиви и положителни мнения от клиенти. Бранд Фитнес и Здраве се е погрижил да са на достъпни цени. В статията по-долу сме синтезирали полезна информация за inulin. Какви са ползите, начин на прием, дозировки, симптоми на дефицит, странични ефекти. Форми на хранителните добавки с Инулин – на прах. Купи Инулин онлайн от Fitnessdobavki.bg на най-ниски цени!
Оценки за Нашето обслужване
Инулинът е естествен пребиотик - той стимулира растежа на полезната чревна микрофлора, подобрявайки имунитета на организма. Намалява нивото на холестерола и триглицеридите в кръвта. Той регулира храносмилателната система, предотвратявайки възпаления, язви и рак. Намалява гликемията след хранене и улеснява намаляването на теглото. Подобрява усвояването на минералите. Инулинът е функционална хранителна съставка с многопосочни здравословни ефекти.
Какво е инулин?
Инулин се класифицира като разтворими фибри. Намира се естествено в зеленчуци и плодове като цикория, праз, лук, чесън, аспержи, артишок, банани и някои зърнени храни. Инулинът играе важна роля в регулирането на работата на червата, тъй като по време на ферментацията се стимулира растежа на полезната чревна микрофлора. Поради това на него обикновено се приписват пребиотични свойства. Открийте още, какви полезни свойства има инулина.
Балсам за чревната микрофлора
Инулинът е естествен пребиотик, т.е. вещество, което подпомага размножаването на полезната чревна микрофлора. В човешките черва има над 400 различни вида бактерии - те включват както полезни микроорганизми, които имат про-здравен ефект, така и потенциално патогенни бактерии и гъби, подобни на дрожди. Ако бактериите, които са полезни за здравето, са доминиращи в червата, те предотвратяват прекомерното размножаване на патогенни микроорганизми и дрожди. Тогава говорим за правилната чревна микрофлора. Чревните микроорганизми са изложени на редица неблагоприятни фактори, така че си струва да включите инулинови продукти във вашата диета.
Инулинът е устойчив на храносмилателни ензими, така че преминава в дебелото черво в непроменена форма, превръщайки се в хранителна среда за полезната за организма бактериална флора. Той стимулира растежа и размножаването на полезни бактерии в червата, които участват, наред с други, в при храносмилането на консумирана храна, синтеза на някои витамини, разграждането на токсични вещества, включително някои канцерогенни вещества, подобрява имунитета на организма. Чревните бактерии от рода Lactobaccillus или Bifidobacterium понижават рН на чревното съдържимо, което инхибира процесите на гниене в червата и намалява риска от неопластични промени. Инулинът стимулира растежа им и в същото време инхибира развитието на патогенни микроорганизми. Около 80% от тъканта, която произвежда лимфоцити, се намира в червата, поради което правилният състав на чревната микрофлора е от решаващо значение за поддържането на имунитета на организма. Инулинът увеличава обема на изпражненията чрез свързване с вода и образуване на гел. Освен това, благодарение на смазващия си ефект, улеснява движението на фекалните маси по червата.
Основни ползи от Инулин
- подпомага развитието на полезна чревна микрофлора
- поддържа имунната система
- намалява холестерола и триглицеридите
- подобрява усвояването на минералите
- намалява гликемията след хранене
- регулира работата на червата и предотвратява техните заболявания
- поддържа теглото r и помага при диети за отслабване
Спомага за намаляване на нивата на холестерол
Инулинът помага за намаляване на нивата на холестерола в кръвта. Благодарение на него жлъчните киселини, използвани за производството на холестерол, се свързват в тънките черва, което увеличава отделянето им от организма. Холестеролът се използва за синтеза на жлъчни киселини, а не липопротеини, които образуват атеросклеротични плаки. Инулинът помага да се намали концентрацията на липопротеини с много ниска плътност (VLDL), намалява чернодробното производство на мастни киселини и също така намалява концентрацията на триглицериди в кръвта, като по този начин предотвратява сърдечно-съдовите заболявания.
По-добро усвояване на минералите
Инулинът подобрява усвояването на минералите. Подобрява бионаличността на елементи като: калций, магнезий, желязо, мед, цинк и фосфор. Намаленото рН в тънките черва поради инулина увеличава концентрацията на йонни минерали и ускорява тяхното усвояване от клетъчните мембрани. Благодарение на инулина, лигавицата на дебелото черво също расте, което също увеличава способността да абсорбира минерали.
Бутират (Маслена киселина) - за здрави черва
Инулинът увеличава количеството на бутират (мастна киселина) в тънките черва, чийто дефицит е фактор за улцерозен колит, възпалителни заболявания на червата и неопластични промени. В допълнение, маслената киселина е основният източник на енергия за колоноцитите, т.е. чревните епителни клетки. Той влияе върху регулирането на транспорта на хранителни вещества през чревния епител, предпазва лигавицата срещу възпаление и оксидативен стрес, укрепва чревната бариера и предотвратява превръщането на клетките в ракови клетки. Бактериите в стомаха и червата използват маслената киселина, тя е предпочитан от тях източник на енергия. Когато наличностите на маслена киселина са достатъчни, полезните бактерии процъфтяват. Бутират е мастна киселина, която се образува от ферментация на полезни бактерии от хранителни фибри като инулин в дебелото черво.
Витамини от група В и фолиева киселина
Инулинът подпомага размножаването на бифидобактерии, което е свързано с обогатяване на организма с фолиева киселина или никотинова киселина и витамини В1, В2, В6. Инулинът не причинява внезапно повишаване на нивата на кръвната захар и освен това е по-малко калоричен от обикновената захар, така че може да се използва от диабетици и хора при диети за отслабване.
Намаляване на теглото - при диети за отслабване
Inulin може да потисне апетита, да увеличи чувството за ситост и по този начин да намали количеството консумирана храна. Като се има предвид факта, че е с ниско съдържание на калории (1,5 kcal на 1 g) и че добавянето му често замества мазнините в продуктите и увеличава общото количество диетични фибри в тях, може да се счита за съставка, благоприятна за намаляване на теглото.
Инулин в хранителните добавки и продукти
Поради своите физични и химични свойства, Inulin се използва в хранителните продукти главно като заместител на мазнините и за намаляване на калорийната стойност. Намира широко приложение в сладкарската и сладкарската индустрия, като подсладител все по-често се добавя към други хранителни продукти, в т.ч. млечни десерти, кисело мляко и сирена. Инулинът също е добър стабилизатор за емулсии (напр. Майонеза и други сосове). Инулинът е леко сладък на вкус (приблизително 1/10 от сладостта на обикновената захар, т.е. захароза) и заместването на мазнини с нея не причинява органолептични промени в продукта, а само намалява килокалоричното съдържание в готовите продукти. Добавянето му също така подобрява консистенцията на продуктите и създава усещането за консумация на мазна и кремообразна храна. Инулин се използва, и като диетични фибри в хранителни добавки на прах или течен, подпомагащи намаляването на теглото.
Диета за отслабване с инулин
Как се приема инулин на прах? Потребителите, които се грижат за здравословното си хранене търсят продукти, съдържащи функционални съставки, които показват широко приложение и укрепващи здравето свойства. Перфектен пример за такава съставка е био инулин - естествен пребиотик и фибрен компонент. Продуктите, обогатени с инулин, показват допълнителен здравен ефект - това е пробив в мисленето за функционалните съставки и нова насока за науката за човешкото здраве и хранене. Диета с недостатъчно количество диетични фибри и пребиотици нарушава чревната микрофлора, води до запек и заболявания на храносмилателната система. Хранителните грешки могат допълнително да намалят устойчивостта на организма и да бъдат канцерогенен фактор.