Меню
Кошница

Био Матча на прах

Био Матча на прах

Био Матча на прах – Традиционна японска чаена церемония

Био Какаови Зърна, цели, сурови - Dragon SuperfoodsМатча на прах на Dragon Superfoods се отличава с най-високо качество (най-висок клас - Grade A) . От matcha powder  може да се приготвя както чай, така и да се добавя към шейкове, смутита, като им придава аромата и цвета на зелен чай.

 

История – какво е Матча ?

Зеленият чай Matcha идва от Китай, откъдето е донесен в Япония от будистки монаси. Пиенето на матча е трябвало да помогне за постоянство по време на медитация, то е станало част от церемония ( Chanoyu - вряща вода за чай) която е оцеляла и до днес. В продължение на стотици години тази церемония е включена в ритуала на дзен будистките монаси. Матча представлява фино смлян прах от специално отглеждани и обработвани листа от зелен чай. Matcha се произвежда от цели зелени листа на чаени растения. Три седмици преди прибирането на реколтата насажденията се засенчват със специални бамбукови постелки, благодарение на които чаените листа са по-богати на ценни съставки като хлорофил, аминокиселини и катехини, ароматът им е по-интензивен и вкусът е по-сладък. След това се събират най-младите, меки листа на храста, което оказва ключово влияние върху качеството на чая. Събраните листа се подават на сдвояване за 15-20 секунди. Изпарението предотвратява окисляването на листата, което гарантира, че матча запазва своя ярък, ярко зелен цвят. Листата, лишени от стъбла и жилки, се изсушават и след това се смилат в специален, обикновено гранит, ръчно изработени кверни. Процесът на производство на 30 g зелен прах отнема около час, което доказва голямото усърдие в производството. Полученият прах, наречен матча, се опакова плътно за да се запази. 

 

По какво се различава от обикновения зелен чай? 

Той е по-сладък и по-ярък от него. Всичко това се дължи на факта, че храстите, които са предназначени за производството на чай Matcha, са защитени от слънцето със специални постелки преди прибиране на реколтата. Това води до повишено производство на аминокиселини, които допринасят за по-дълбокия и уникален вкус на Matcha Tee. Засенчването води до образуването на повече хлорофил в листата, който с времето се превръща в катехин. След това листата се събират, изсушават и втриват на прах.

Matcha Tee е богата на полифеноли. Привържениците на матча казват, че пиенето на една чаша матча е еквивалентно на изпиването на 10 чаши обикновен зелен чай.


Здравословни Ползи от Матча

Matcha може да предпази от рак и сърдечни заболявания

Matcha е съкровищница от антиоксиданти - вещества, които могат да предотвратят развитието на рак, високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания или диабет. Според изследователите една чаша чай от матча има хранителната стойност на 10 чаши обикновен зелен чай и е 137 пъти по-богата на антиоксиданти от него. 

 

Матча вместо кафе

Една чаша от този японски чай осигурява почти същото количество кофеин като една чаша кафе. Матча обаче, за разлика от кафето, добавя енергия постепенно и избягва внезапен спад на силата.


 

Matcha има релаксиращ ефект

Ако удължите времето за приготвяне на чая от матча (както и на другия зелен чай) до 5-8 минути, той ще придобие релаксиращите свойства, което се дължи на L-теанина. Изследванията показват, че L-теанинът има успокояващ ефект, намалява стреса и безпокойството и стабилизира настроението.

 


Matcha - чай ​​за отслабване

Matcha също е популярен начин за отслабване.Този ефект се дължи на съдържанието на съединение, наречено EGCG (епигалокатехин галат), което подобрява метаболизма.

 

Какво съдържа Матча на прах

 

Епигалокатехин галузан (EGCG) – мощен полифенол

Епигалокатехин галузан (EGCG), съдържащ се в зеления прах - мощен антиоксидант с противовъзпалителни свойства, има положителен ефект върху регулацията и функционирането на имунната система. Освен това (EGCG) регулира кръвообращението и сърдечната функция, понижава кръвното налягане и понижава нивото на лошия холестерол. Намалява риска от инсулт. Инхибира развитието на диабет.

EGCG е вид растително съединение, наречено катехин. Катехините могат да бъдат допълнително категоризирани в по-голяма група растителни съединения, известни като полифеноли. EGCG и други свързани катехини действат като мощни антиоксиданти, които могат да предпазят от клетъчни увреждания, причинени от свободните радикали. Свободните радикали са силно реактивни частици, образувани в тялото ви, които могат да увредят клетките ви, когато броят им стане твърде голям. Приемането на чай матча на прах, може да помогне за ограничаване на увреждането на свободните радикали.

 

Стресът и възпалението са свързани с различни хронични заболявания, включително рак, диабет и сърдечни заболявания. Ето защо се смята, че противовъзпалителните и антиоксидантните ефекти на EGCG са една от основните причини за широкото му приложение за предотвратяване на хронични заболявания. Матча има антивирусни и противотуморни свойства. Екстрактът от чай Matcha забавя метаболизма на митохондриите на раковите клетки на гърдата, благодарение на което раковите клетки не могат да растат и умират.

 

Изследванията показват, че EGCG в зеления чай може да подпомогне здравето на сърцето чрез намаляване на кръвното налягане, холестерола и натрупването на плака в кръвоносните съдове - всички основни рискови фактори за сърдечни заболявания.

 

Високо съдържание на витамин С

Високото съдържание на витамин С предпазва клетките от стареене. Подпомага регенерацията на тялото и предпазва от вредното въздействие на външни фактори

 

Хлорофил – за детоксикация на организама

Регулира метаболизма и храносмилането, като по този начин помага при диети за отслабване. Кокто знаете всяка диета за отслабване трябва да стартира с детоксикация. Високото количество хлорофил, който се съдържа в чай матча на прах, помага за детоксикация на тялото,  пречистване от токсини и тежки метали. Изключително високото съдържание на хлорофил в Matcha перфектно подпомага елиминирането на токсините. Механизмът е прост и в същото време брилянтен: факторът, отговорен за зеления цвят, се абсорбира през чревната лигавица, събира токсините от мястото им на съхранение и ги транспортира за елиминиране, без да натоварва черния дроб. Когато се пие ежедневно, ускорява и периода на възстановяване след физическо натоварване.

 

L-теанин, стимулиращ производството на серотонин и допамин

В допълнение към полифенолите, Матча съдържа много L-теанин, стимулиращ производството на серотонин и допамин, които подпомагат концентрацията, паметта и релаксацията и имат положителен ефект върху настроението, удовлетворението и релаксацията. Диетолозите препоръчват L-теанин за неговите благоприятни ефекти върху поддържането на правилните нива на допамин и серотонин в организма - ключови вещества за благосъстоянието, креативността и готовността за посрещане на предизвикателствата. Тези две органични съединения играят съществена роля в много процеси на нервната система като сън, мотивационни способности и способност да изпитвате удоволствие. Серотонинът действа като невромедиатор или „пратеник“ на тялото, който предава информация между мозъчните клетки. Подходящото му ниво ви позволява да заспите и регулира кръвното налягане. Недостигът на серотонин води до депресивно настроение, голям дефицит води до депресия. Допаминът е основният катехоламинов невротрансмитер, секретиран в човешкия мозък. Според последните изследвания допаминът е в основата на мотивационните процеси, той е отговорен за нашето желание да действаме, да се учим и изследваме.

 

Matcha може да се третира като т.нар здравословна енергийна напитка, която е добра алтернатива на кафето - тя осигурява 40 mg кофеин в една чаша инфузия, нежно стимулира тялото, без да причинява симптоми на дразнене или учестен пулс. Съдържа много повече теанин от другите чайове, поради което дава спокойствие, жизненост и концентрация.

Matcha има характерен тръпчив и силен аромат с мек намек за горчивина. Светът буквално е луд по него - мача се добавя към всичко - от лате до хлебни изделия и коктейли.  В самата Япония матча се използва не само като гореща напитка. Този светлозелен чай на прах често се добавя към сладкиши, кремове, сладолед, пудинги, барове, понички с оригинален зелен пълнеж, супи и мляко, като по този начин прави известната матча лате.

 


Как се приготвя Матча

Изсипете 2-3 г (около половин чаена лъжичка) матча в купа. Налейте 80 ml преварена вода при 70-85˚C за 30 секунди. Разбийте енергично с бамбукова бъркалка (chasen) или с разпенвател за мляко, докато сместа стане хомогенна, без бучки. След това добавете вода и разбъркате отново. Предложената доза matcha прах е около половин чаена лъжичка (2 g) на чаша от 200 ml. Струва си да се знае, че приготвянето на матча в по-хладка (дори 60˚C) вода подобрява вкуса и запазва хранителната стойност.

 

Съставки: матча на прах*

*био сертифициран продукт

Състав на Продукта
Прием и Дозировка

Състав

Дозировка

 
Прием 1 чаена лъжичка  

Хранителна стойност в 100 грама

 
Калорий 361,9 kcal  
Протеин 30,8 грама  
Мазнини 4,5 грама  
Въглехидрати 44,9 грама  
Фибри 9,3 грама  
сол 0,5 грама  
     
     
  • 0%
  • 0%
  • 0%
  • 0%
  • 0%

Ревю за Био Матча на прах

  • (0)

Общо Ревюта (0)
Натиснете тук напишете отзив, за да добавите ревю за този продукт.

  • (0)
  • (0)
  • (0)
  • (0)
  • (0)


*Продуктите, които се предлагат в този сайт, не са лекарства и не трябва да се използват за самолечение. Преди да закупите и използвате дадена хранителна добавка, трябва да се консултирате с лекар.

*Моля спазвайте изписаните на етикета препоръчителни дози.

*Съхранявайте на място, недостъпно за деца! 


Био Матча на прах
Продадени: 17
Преглед на продукта: 2861
19,99 лв.
Цена с ДДС: 19,99 лв.

Възможни варианти