Кошницата ви е празна!
Ликопенът е естествен пигмент, който придава на плодовете и зеленчуците червения цвят. Той е от семейството на каротеноиди. Ликопен се съдържа в доматите, дините, розовите грейпфрути, кайсиите и розовите гуави. 85% от хранителния ликопен идва от доматени продукти като доматен сок. Една чаша (240 ml) доматен сок осигурява около 23 mg от ценния антиоксидант. Обработката на сурови домати с помощта на топлина (като приготвяне на доматен сок, доматено пюре или кетчуп) всъщност превръща ликопена в суровия продукт в по-лесна за усвояване от организма форма. Като хранителна добавка е също толкова лесен за използване, както ликопенът, който се намира в храната.
Хората приемат ликопен като хранителна добавка за предотвратяване на сърдечни заболявания, "втвърдяване на артериите" (атеросклероза) той пречи на съсирването на кръвта и образуването на тромби. Помага също и при рак на простатата, гърдата, белия дроб, пикочния мехур, яйчниците, дебелото черво и панкреаса. Антиоксидантът се използва и за лечение на инфекция с човешки папиломен вирус (HPV), който е водещата причина за рак на матката. Някои хора също използват, като хранителна добавка за катаракта и астма.
Многобройни научни изследвания показват значителната роля на ликопен за предотвратяване на рак. Мощният каротин не само помага за предотвратяване на рак, но също така подпомага лечението му. В друго проучване на пациенти с рак на простатата, изследователите установяват, че след 3 седмици приемане на хранителна добавка Lycopene, размерът на простатната жлеза намалява при 80% от мъжете.
Lycopene също трябва да присъства в диетите на жените. Това е особено важно при профилактиката на менопаузалните заболявания. Научните изследвания показват, че каротеноидите увеличават минералната плътност на костната тъкан, като по този начин помагат за предотвратяване на остеопороза. Доказано е също така, че консумирането на богати на ликопен храни до пет пъти намалява риска от развитие на рак на маточната шийка.
Най-богатите източници на Licopene са доматите и червените плодове - вкл. диня, папая, червен грейпфрут или шипки. Трябва обаче да се помни, че подобно на витамини А, D, Е и бета-каротин, това съединение се усвоява по-добре, когато се комбинира с мазнини, така че ще спечелите от консумацията на преработени домати, а не сурови. 100 g пресни зеленчуци съдържат около 20 mg Licopene, докато доматената паста съдържа до 150 mg. За да осигури на тялото възможно най-много от този ценен антиоксидант от домати, можете да приготвите сос, паста, плънка или супа.
Ликопен – Най-доброто природно средство срещу кръвосъсирванеЛикопенът действа като се трансп..
29.00 лв. Без данък 29.00 лв.
Now Foods Lycopene 10 mg – Как действа Ликопенът действа като се транспортира през тялото чр..
60.00 лв. 52.80 лв. Без данък 52.80 лв.